Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekły stan zapalny błony śluzowej układu pokarmowego. Może zaatakować każdy odcinek przewodu pokarmowego, od jamy ustnej do odbytu, najczęściej jednak umiejscawia się w końcowym odcinku jelita krętego i w okrężnicy. Objawami tej choroby są: przewlekła biegunka, bóle brzucha, podwyższona temperatura ciała, brak apetytu i spadek masy ciała.

Główka, kapusta 
Zobacz więcej...



Tajemnica zdrowia Francuzów

Dieta Francuzów składa się z kuchni regionalnych. We Francji nie jada się serów na śniadanie. Kończy się nimi posiłki lub spożywa przed deserem albo zamiast niego. W restauracjach kelnerzy często serwują je w szklanej gablotce na wózku, natomiast w domach układa się sery na desce lub półmisku, przybrane owocami, orzechami i sałatą.

Wino, butelki
Zobacz więcej...